به گزارش قدسآنلاین، جمهوری آذربایجان و ارمنستان برای اولین بار پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و آغاز مناقشه قرهباغ کوهستانی بیانیه مشترکی امضا کردند.
این بیانیه از سوی نهادهای اصلی سیاسی جمهوری آذربایجان و ارمنستان بدون هیچ واسطه یا شخص ثالثی صادر شده است و آنها با تبادل اسرا موافقت کردند.
بر اساس این توافق، طرفین به ترتیب ۳۲ نظامی ارمنی و ۲ نظامی آذربایجانی را آزاد خواهند کرد.
بیانیه مشترک ۳ موضوع زیر را پوشش میدهد:
۱. پرسنل نظامی آزاد میشوند
در بیانیه گفته شده است: جمهوری آذربایجان با هدایت ارزشهای انسانی و به عنوان یک اقدام خیرخواهانه، ۳۲ سرباز ارمنی را آزاد میکند. جمهوری ارمنستان نیز به نوبه خود با هدایت ارزشهای انسانی و در اقدامی خیرخواهانه، ۲ سرباز آذربایجانی را آزاد میکند.
۲. حسن نیت متقابل
جمهوری آذربایجان و ارمنستان در نمایندگیهای مختلف از نامزدی یکدیگر حمایت میکنند.
در این بیانیه آمده است که ارمنستان به عنوان مظهر حسن نیت از نامزدی خود برای میزبانی بیست و نهمین کنفرانس اعضای کنوانسیون چارچوب سازمان ملل متحد در مورد تغییرات آب و هوایی (COP۲۹) انصراف داده و از نامزدی جمهوری آذربایجان حمایت میکند.
جمهوری آذربایجان همچنین به عنوان مظهر حسن نیت از نامزدی ارمنستان برای عضویت در دفتر COP از گروه اروپای شرقی حمایت میکند.
۳. آمادگی برای صلح
بیانیه اعلام میکند: جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان این دیدگاه را دارند که فرصتی تاریخی برای دستیابی به صلح مورد انتظار در منطقه به وجود آمده است. دو کشور بر قصد خود برای عادیسازی روابط و دستیابی به توافق صلح بر اساس احترام به اصول حاکمیت و تمامیت ارضی تأکید میکنند.
جمهوری آذربایجان و ارمنستان نیز اعلام کردند که متعهد به ایجاد اعتماد متقابل هستند.
در این بیانیه آمده است که جمهوری آذربایجان و ارمنستان به گفتگوها برای اجرای اقدامات اعتمادساز بیشتر در آینده نزدیک ادامه خواهند داد.
مقامات دو کشور از جامعه جهانی خواستند تا از تلاشهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان که به ایجاد اعتماد متقابل کمک میکند و تأثیر مثبتی بر کل منطقه قفقاز جنوبی دارد، حمایت کند.
واکنشها به توافق باکو-ایروان
واکنشهای مثبت زیادی در شبکههای اجتماعی در مورد توافق جمهوری آذربایجان و ارمنستان به اشتراک گذاشته میشود. کاربران عادی آذربایجانی و ارمنی شبکههای اجتماعی کامنتهایی مانند «صلح، صلح»، «تشویق» را به اشتراک گذاشتند.
آمریکا و اتحادیه اروپا نیز از بیانیه مشترک استقبال میکنند.
شارل میشل رئیس شورای اتحادیه اروپا، بیانیه مشترک جمهوری آذربایجان و ارمنستان را «گامی بزرگ و رو به جلو» خواند.
وی به ویژه از آزادی سربازان و برقراری گفتگوی بیسابقه بین طرفین ابراز خرسندی کرد و نوشت: ایجاد و تعمیق گفتوگوهای دوجانبه بین طرفین، هدف اصلی فرآیند بروکسل به رهبری اتحادیه اروپا بود و پیشرفت امروز یک گام بزرگ است.
رئیس شورای اتحادیه اروپا از رهبران این دو کشور خواست تا به زودی توافقنامه صلح را منعقد کنند.
جوزپ بورل، نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور خارجی و امنیتی، این رفتار طرفین را یک «گام سیاسی مهم» ارزیابی کرد.
او در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی X نوشت: فرصتی تاریخی برای دستیابی به صلح در منطقه وجود دارد و ما متعهد به حمایت از این تلاشها هستیم.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی X نوشت: ایالاتمتحده از بیانیه مشترک ارمنستان و جمهوری آذربایجان مبنی بر آزادی ۳۴ زندانی استقبال میکند.
به گفته وی، این اقدام مهم اعتمادسازی در زمانی است که طرفین در تلاش برای تکمیل توافقنامه صلح و عادیسازی روابط هستند.
این مقام آمریکایی همچنین تأکید کرد که آنها متعهد به حمایت از مذاکرات صلح ارمنستان و جمهوری آذربایجان هستند.
تحلیلگران نیز نظرات خود را نوشتند.
زائور شیریف، تحلیلگر آذربایجانی گروه بینالمللی بحران، در حساب X خود نوشت: این اولین توافقی است که بین باکو و ایروان بدون مشارکت بروکسل، واشنگتن و مسکو صورت گرفته است. مهمتر از همه، این نشان میدهد که باکو و ایروان میتوانند گفتگو و توافق کنند، که امیدواری برای مذاکرات بیشتر، شاید حتی توافق صلح تدریجی و عادیسازی روابط بین دو کشور است.
فؤاد شهبازوف تحلیلگر سیاسی معتقد است که این توافق در زمانی حاصل شد که نفوذ غرب در روند صلح جمهوری آذربایجان و ارمنستان رو به کاهش بود.
وی یادآور شد که باکو مذاکرات صلح دوجانبه بین ارمنستان و آذربایجان بدون میانجی را ترجیح میدهد و در حساب کاربری X خود نوشت: تا فوریه تغییرات مثبت بیشتری انتظار میرود.
نظر شما